Trauma verwerking

Oftewel het Post-traumatische Stress Syndroom

Als we het er over hebben noemen we het ‘traumaklachten’. Maar dat woord klopt niet helemaal; officieel heet het Post-traumatische Stress Syndroom (PTSS). Je klacht komt van de stress die je na het trauma krijgt.

Een trauma is een indrukwekkende gebeurtenis. Het kan iets zijn dat je overkomen is, iets dat je zag of hoorde en dat je enorm raakte. Niemand kan je vertellen wat een trauma is en wat niet – ik houd eenvoudigweg aan dat als het voor jouw indrukwekkend was, het voor jou een trauma is.

Snel weer verder willen

Rondom het trauma kan er veel gebeuren. De natuurlijke reactie is dat je door wilt. Je wilt het achter je laten, zo snel mogelijk vergeten en weer verder. Al jouw unieke verdedigingsmechanismen springen op ‘alert’ Vaak zijn dat handige emotionele trucjes die je vaker hebt gebruikt om te ‘overleven’. Ze zijn zó sterk en zó automatisch dat je ze misschien niet eens allemaal door hebt. Het is trouwens fijn dat ze er zijn, je zou niet zonder kunnen. Evengoed houdt die oplossing geen rekening met eventuele gevolgen op de lange termijn. Je wilt dat het nu weg is, dat het nu ophoudt.

Het trauma komt terug, heftiger dan ooit

Er gaat tijd voorbij, dat kan jaren zijn, maar ook maanden of weken. Het lijkt alsof je het trauma hebt losgelaten, in sommige gevallen ben je het ook echt helemaal vergeten. En dan ineens komt het terug; het gevoel, de emoties en gedachten. Niet een beetje, maar allesoverheersend. Het pakt je leven en neemt het in beslag. Je gedachten, piekeren ’s nachts en zelfs in dromen.

Een aanslag op je leven, op wie je bent, op waar je bent in je leven. Het is een extreme vorm van het verlies van controle, je hebt geen greep meer op je dagelijks leven. Natuurlijk treden op dit moment al die automatische processen weer in werking. Vreemd genoeg sorteren ze geen enkel effect, wat je ook een gevoel van paniek en machteloosheid kan geven.

Terug naar het trauma

Bijna elke vorm van behandelen gaat eerst terug naar het moment van trauma. Dat is geen fijne gedachte, maar de beste manier om op een goede manier het werk van verwerken nog eens helemaal door te maken. Vaak zien cliënten op tegen de sessie waarop we het trauma weer naar boven halen, en alle cliënten zijn opgelucht als het gedaan is. Het voelt als een enorme stap, een last van de schouders, je kunt weer ademen.

Jezelf ontwikkelen als proces van verwerking Vanaf die sessie werken we aan een goede, gestructureerde en volledige verwerking van het trauma. Waarin we ook jouw patronen van verdediging onder de loep nemen. Naast dat je je trauma een plek geeft, leer je wat jouw eigen valkuilen zijn, waar je jezelf in de weg zit en hoe je jezelf daarin verder kunt ontwikkelen.

Werken met EMDR

EMDR betekent ‘Eye Movement Desensitization and Reprocessing’. Door middel van oogbewegingen ben je tegelijkertijd bezig met het heden en het verleden. En dat blijkt een erg succesvolle techniek om vastgelopen verwerking van traumatische ervaringen weer op gang te helpen. Zonder uitgebreide gesprekken en in relatief korte tijd. De eerste sessie is meestal heftig, dan pakken we dat moment even stevig beet. Daarna werkt EMDR met positieve stappen weg van dat moment en zul je je snel meer ontspannen voelen in jouw situatie.

Contact

Heb je nog vragen of wil je meer weten over EMDR? Neem contact met mij op